Sokak számár jelent problémát a bútorüzletekben megvásárolható lapra szerelt bútorok szakszerű összeszerelése, ehhez próbálok meg az alábbiakban segítséget nyújtani.

Lapraszerelt bútor összeszerelés tudnivalók

Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy milyen méretű lapra szerelt bútor összeszereléshez kezdünk hozzá, mindegyiknél van pár alapérvényű szabály, amit szem előtt kell tartani mielőtt belekezdenénk. Az egyik legfontosabb, hogy az összeszerelési útmutatót át kell tanulmányozni, a csomagban lévő elemek meglétét, sérülésmentességét ellenőrizni kell, a csomagban lévő csavarokat, szorító- rögzítőelemeket lehetőleg egy edénybe dobozba tegyük bele, hogy ne guruljanak szét, illetve ha a csomag nem tartalmazza, gondoskodjunk a megfelelő szerszámokról, csavarhúzóról, csavarkulcsról, esetleg faragasztóról, ha szükséges, és végül de nem utolsó sorban egy megfelelő méretű helyen kezdjünk neki a bútor összerakásának. Szükség lehet még vízmértékre a pontos beállításhoz, esetleg fúróra, megfelelő méretű fúrószárra amennyiben nincs a csavaroknak kialakítva a megfelelő furat.

Bútor összeszerelés lépésről lépésre

A bútor összeszerelését érdemes egy szőnyegen vagy pléden, ha ilyesmi nincs kéznél, akkor a bútor széthajtogatott kartonpapír csomagolásán elkezdeni, nehogy szerelés közben megkarcolódjon a felület. Az összeszerelés sorrendje a legtöbb esetben részletesen le van írva az összeszerelési útmutatóban, ettől a sorrendtől soha ne térjünk el, mert roppant bosszantó, ha valami miatt ismét szét kell bontani a félkész szerkezetet, mert mondjuk a fiók, vagy ajtó nem illeszkedik megfelelően.

A csavarokat, rögzítőelemeket nem szabad túlhúzni, mert könnyen kárt okozhatunk a bútorlapban, hiszen ezek már nem olyan minőségűek, mint a régi, valódi fából készült bútorok. A ma forgalomban kapható bútorlapok nagyrészt műgyantával kevert fahulladékból készülnek, ami műgyantával keverve, préselve nyeri el a szilárdságát, majd hogy elfogadható külseje legyen, valamilyen fa-, vagy fényes hatású műanyag lappal vonják be, laminálják. A műgyanta, illetve a felhasznált fahulladék minősége befolyásolja a lap keménységét, sűrűségét.

A szerelés során a gyártók nem ajánlják akkus csavarbehajtók használatát, mert azokkal nagyon könnyen meg lehet tépni a csavarokat, azonban, ha van kis teljesítményű állítható nyomatékú behajtónk, azt kis nyomatékkal lehet használni, ezzel nagymértékben meg lehet gyorsítani a munkát.

Az összeszerelés során ügyeljünk arra, hogy a csavarokat lehetőleg merőlegesen csavarjuk a helyükre.

Előfordul egyes gyártóknál, hogy nincs mindegyik csavarfurat helye kialakítva, ekkor szükséges a furatok kialakítása utólag a megfelelő méretű fúrószárral.

Mérettől, bonyolultságtól függően akár több óra is lehet egy egy bútor összeállítása. Egy konyhaasztal, vagy íróasztal összeállítása viszonylag gyorsan, akár egy óra alatt is megoldható, azonban egy komplett konyhabútor összeépítése, akár 2-3 napot is igénybe vehet. Csak maga a konyhabútor összeépítése 1-1,5 nap, legalább fél nap a munkalap beszabása, vízmentesítése, tűzhely, sütő beépítése, vízcsapok beépítése.

Nagyban bonyolíthatja a munkát, ha valamilyen gázcső a bútor útjában van, ilyenkor akár az egész elem átszabására szükség lehet, ezt sokan nem is vállalják, mivel ehhez már komolyabb szerszámozottság és tapasztalat szükséges, valamint a bútor garanciája is elveszik.

Mindenki eldöntheti, hogy rászánja-e magát az adott bútor összeszerelésére, vagy egy hozzáértőt bíz meg a munka elvégzésével.

 

Pár kép ízelítőnek legutóbbi munkáimból.

 

Hasznos linkek

Kérjen ajánlatot most bútorszerelésre

     

      * Kötelező mező