Sok háztartásban jelent gondot a konyhában, vagy fürdőszobában csöpögő vízcsap javítása, ehhez próbálok meg az alábbiakban segítséget nyújtani karos csaptelep betétcsere részletes leírásával.

Karos csaptelepek betétcseréje csöpögés, szivárgás esetén

Gyakori probléma a konyhai, vagy fürdőszobai csaptelepek, szivárgása, csepegése, ami azon felül, hogy roppant bosszantó tud lenni, idővel a feleslegesen elfolyt ivóvíz miatt akár komolyabb összegbe is kerülhet, nem beszélve a fogyatkozó ivóvízkészletek kapcsán felmerülő pazarlásról.

Ennek a problémának pedig roppant egyszerű a megoldása, bárki aki minimális műszaki érzékkel rendelkezik képes kicserélni egy csapbetétet a megfelelő szerszámok birtokában, legyen szó fali, vagy mosdóra, mosogatóra szerelt kivitelű csaptelepről.

A karos csaptelep betétcsere szerelés legelső lépése, hogy a fő vízelzárót elzárjuk, ez főleg a falra szerelt kivitelű csapoknál szükséges, amennyiben mosdóra, vagy mosogatóra szerelt kivitelről van szó, akkor elegendő a csap alatti sarokszelepen lévő vízcsapokat elzárni.

A vízcsapok elzárása azért szükséges, mert a következő lépés a vízcsap szerkezetének a megbontása lesz, amit megbontva a vezetékben lévő víznyomás miatt nagy mennyiségű víz öntené el a helyiséget.

A javítandó vízcsaphoz csak akkor vegyük meg előre a betétet, ha pontosan ismerjük a típust, egyéb esetekben a kiszerelt alkatrészt a szerelvény szaküzletbe vigyük magunkkal, ott az eladók az estek döntő többségében segítőkészek lesznek.

A betétekből a kereskedelmi forgalomban legalább 6-8 gyakoribb kivitel van, ezért szükséges a kiszerelt alkatrészt elvinni magunkkal.

Én egy Mofém Teka típusú egykaros mosogató csaptelep betétcseréjét mutatom be, ez is legalább 4 féle méretben készül.

Egykaros vízcsap csapbetétcsere

Egykaros vízcsap csapbetétcsere

A szerelés lépései.

A tényleges betétcsere első lépése, hogy a billenő csapon lévő kis műanyag fedelet, amin a hideg-meleg jelölések vannak körömmel, vagy egy kis hegyes csavarhúzóval lepattintjuk.

Emögött a fedélke mögött található egy kis hernyócsavar, ami rögzíti a billenőcsapot a nyitókarhoz. Ezt egy kisméretű imbuszkulcs segítségével tudjuk kicsavarni.

A hernyócsavar kiszedésekor ügyeljünk arra, nehogy a lefolyóba ejtsük az aprócska alkatrészt, különben a lefolyószifon szét és összeszerelésével is meg kell ismerkedjünk.

A hernyócsavar leszedését követően hozzáférünk egy krómozott díszítőfedélhez, amit egyszerűen kézzel le lehet csavarozni. A díszítő fedél alatt található egy nagyméretű műanyag leszorító csavar, aminek a leszedését követően kézzel ki tudjuk szedni a csapbetétet. A leszorító csavart csőszorító, vagy állítható csavarkulcs segítségével tudjuk meglazítani, utána már kézzel ki lehet tekerni.

Itt elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor már a kezünkbe is vehetjük a cserélendő alkatrészt, ez a csaptelep szelepe amit újra kell cseréljünk. A csapbetét alján három darab színes gumigyűrű látható, ezeknek pár milliméterre ki kell állniuk a hengeres ház felületéből, mert tulajdonképpen a vízhatlan tömítést ezek biztosítják a leszorítógyűrű visszahelyezését követően.

A régi és az új betétet egymás mellé téve látható, hogy a régi szelep tömítése deformált, megkeményedett, gyakorlatilag a szelepház síkjában véget is ér, így a tömítő feladatát már nem képes ellátni. A mellé helyezett új alkatrészből a tömítőgyűrűk pár milliméterre kiállnak, így már képesek a vízhatlan tömítést biztosítani.

Egykaros vízcsap csapbetétcsere

Egykaros vízcsap csapbetétcsere

Egykaros vízcsap csapbetétcsere

Összeszerelés

Miután kicseréltük újra a betétet, kezdődik az összeszerelés folyamata, vagyis visszacsavarjuk a leszorító csavart, majd a díszburkolatot, visszarakjuk a nyitókart, visszatekerjük a hernyócsavart, visszanyomjuk a kis dugót, végül visszanyitjuk a főelzáró csapot.

Gyakorlatilag végeztünk a betét cseréjével, felújítottuk a csaptelepünket.

Hasznos linkek

Kérjen ajánlatot most bútorszerelésre

     

      * Kötelező mező